För mer än tio år sedan startade i centrala Vaxholm de tre unga nyutbildade glasblåsare Glashyttan i Waxholm. De unga företagarna blev snabbt framgångsrika och visade upp både bruksföremål och glaskonst i butiken som fanns i anslutning till glashyttan. Glashyttan i Waxholm blev snabbt en turistattraktion där besökarna kunde köpa unika glasföremål med vaxholmsanknytning och få en direkt demonstration av hur glasföremålen blir till. Även många vaxholmsbor besökte regelbundet Glashyttan i Waxholm för att köpa silverskimrande vaxholmsströmming i glas eller snapsglas i glasbrukets egen design.
Några år efter att Glashyttan i Waxholm etablerat sig både som ett uppskattat lokalt företag och en populär turistattraktion, framställde plötsligt Vaxholms kommun krav på glashyttan att anordna två parkeringsplatser på gatan utanför glasbrukets lokal i centrala Vaxholm. Det visade sig att kommunen äger marken där kommunförvaltningen krävde att glasbruket anordnade parkeringsplatserna, och på platsen fanns redan parkeringsplatser. Följaktligen erbjöd kommunen de tre unga nyföretagarna att köpa två parkeringsplatser av kommunen, till en kostnad av 200 000 kronor per plats.
Glashyttan i Waxholms hade efter en dyrbar etablering med bland annat kostsamma inköp av glasugnar precis börjat uppvisa ett litet överskott om 30 000 kronor per år. Det fanns naturligtvis ingen möjlighet för glasbruket att köpa kommunens parkeringsplatser till en kostnad om tretton gånger företagets årsvinst. Dessutom var det parkeringsplatser som redan fanns allmänt tillgängliga på samma plats, men de ägdes av kommunen.
Vaxholms kommun stod fast vid sitt krav, vilket efter en tid slutade med att Glashyttan i Waxholm inte kunde drivas vidare eftersom bruket enligt kommunen saknade egen parkering för besökarna av glashyttan och den tillhörande butiken. Kort därefter stängdes både glasbruk och butik och idag finns inget kvar förutom det ljusa minnet från de tre unga nyföretagarna som under sin korta tid tillförde något alldeles unikt och värdefullt till Vaxholms besöksnäring.
Det finns vaxholmspolitiker som än idag djupt beklagar att glashyttan valde att flytta från Vaxholm. Antingen är de djup okunninga om vad som egentligen hände eller så försöker dessa politiker dölja att det var kommunen som tvingade bort denna fina etablering av ungt företagande, traditionell svenskt hantverk och en populär turistattraktion från Vaxholm.
Senaste kommentarer